Kennelünkben elsősorban munkacélokra alkalmas kutyákat tenyésztünk. Ennek következménye, hogy szeretjük őket minél többféle (sport)ágban kipróbálni. Valamint arra is törekszünk, hogy a tőlünk elkerülő kölykök is lehetőséget kaphassanak képességeik kibontakoztatására. Vagyis propagáljuk, hogy valamilyen sportot űzzenek velük a későbbiekben, de legalább alapképzésben részesüljenek egy kutyaiskolán.

Mindenképp fontos a szocializáció, a mindennapos foglakozás.

A korai szocializáció fontos A játékos képzés kiskorban kezdődik

A mi érdeklődésünk is sokrétű: alapvetően minden kutyánk részesül a klasszikus őrző-védő kiképzésben, tehát tanulnak nyomkövetni, engedelmességi gyakorlatokat sajátítanak el, és őrző-védő képzést kapnak. Még akkor is, ha nem kifejezetten sportkutyák lesznek.

Craig őrző-védő felugatás

De belekóstoltunk az agilitybe is, amit szintén jó gyakorlatnak tartunk, hogy a kutya másfajta adottságai is fejlődjenek. Nem okvetlenül versenyre szeretnénk készíteni a kutyákat, de azért ott sem vallottunk szégyent, amikor erre alkalmas kutyánk indult néhányon.

Agility verseny Csepel, Hunter

A mentőkutya képzés ugyan inkább elhivatottság, mint sport, de kétségkívül nagy kihívás a kutyáknak. Amikor úgy engedte időnk, komolyan foglalkoztunk ezzel a képzési ággal. Jónak tartjuk, ha egy németjuhász ott is helyt tud állni, hiszen itt van kipróbálva leginkább a stabilitás, és a váratlan helyzetekhez való alkalmazkodó képesség. Sajnos, ez a képzés egész embert kíván, így mostanában háttérbe szorult.

Hunter romon

Frizbi (vagy ha nagyon szabályosak akarunk lenni, “frisbee”). A klasszikus “dobálós” játék, csak kutyával. A kutyák nagyon élvezik, és ha rövid idő alatt kell őket jól lemozgatni, akkor ideális. Két komoly foglalkozás között is jó kikapcsolódás, hiszen itt nem kell komolyan összpontosítani “csak” rohanni és elkapni a frizbit. Arra ügyeljünk csak, hogy balesetveszélyes lehet, ha ügyetlenül dobunk, vagy ha a kutya ugrik rosszul. Mint mindent, ha nem versenyszerűen űzzük, ezt sem szabad túlzásba vinni, akkor nem tudjuk elrontani.

Ha viszont versenyezni is szeretnénk, akkor érdemes az alábbi weblapon körülnézni:

http://frisbeedog.dogheart.hu/

Néhány kép kedvcsinálónak:

Craig és a frizbi

Craig szeret mindent, ami rohanással, ugrással kapcsolatos.

Sinan a levegőben

Sinan is élvezi a dolgot.

További kutyás sportok, amelyeket ugyan nem űzünk, idő vagy motivációhiány miatt, de igen jónak tartjuk a juhászkutyák foglalkoztatására (a teljesség igénye nélkül).

Ringsport: ez a speciális engedelmességi, ügyességi, és őrző-védő gyakorlatokból álló sportág változatos, sokszínű feladatokból áll. Sokan úgy tartják, ez az új őrző-védő sport. Ezzel ugyan nem értünk egyet (terjedésének lassú üteme, valamint az „éles” kutyák elleni ellenérzés miatt sem), mindenesetre már itthon is űzhető, akinek van kedve, és kutyája hozzá, az kipróbálhatja. Egy átlagosan stabil, terhelhető kutya már képezhető erre, persze ha valaki versenybabérokra tör, itt is érdemes átlagon felüli kutyát választani (mint minden más sportágban).

Egyik ágáról, a belga ringről bővebben (angolul): http://users.skynet.be/hexental/belringsport.htm

Terelőversenyek: sajnos, hazánkban nem a német juhászkutyák klasszikus versenyeztetési módja terjedt el (nagy nyáj, több kutyával való “hajtós” terelési munka), hanem az ún. agolszász módszer (kisebb méretű nyáj, “gyűjtő” terelés). De van rá példa, hogy ez is „fekszik” az arra alkalmas kutyának. Mindenképp kölyökkorban érdemes legalább a birkával való ismerkedést kezdeni, úgy később jóval könnyebb dolgunk lesz.

Itt tudhatsz meg többet a terelésről (németül): http://www.schaeferhunde.de/site/index.php?id=596

Dog dancing, Freestyle: akinek egy kis érzéke van az ilyenfajta foglalkozásokhoz a kutyával, sok érdekes látványos dolgot taníthat meg a kutyának. A német juhász egy picit talán nehézkes  ehhez a fajta munkához, de szívesen sajátít el elemeket belőle. Lehet, hogy soha nem lesz világbajnok, de a szórakozva együtt töltött idő már megéri…

Bővebben e sportról: http://dogdancing.freeweb.hu/


Comments are closed.