Standard

posted by admin
2009. jún 13

A NÉMET JUHÁSZKUTYA
Standard

Standard vagyis fajtaleírás. Ebben foglalják össze egy adott fajta küllemi (és jó esetben jellemi) leírását. Általánosságban írja le a kívánatos egyedet. A tenyésztők igyekeznek olyan egyedeket létrehozni, amely minél jobban megfelel ennek a leírásnak. Persze, a hangsúly nem minden tenyésztőnél ugyanarra helyeződik: van aki a színt, van aki a formát, van aki a jellemet tartja elsődleges fontosságúnak.

A német juhászkutya leírása az egyik legrészletesebb. lássuk hát:

Rövid történeti áttekintés

A Német Juhászkutya Egyesület (SV) bejegyzett egyesület, székhelye: Augsburg – mint a Német Kutya Szövetség (VDH) tagja – hivatalos elismerés alapján a fajta alapító egyesületeként felelősséggel bír a német juhászkutya fajta “standardja” tekintetében.
Az 1899. szeptember 20-án Frankfurt am Main-ban A. Mayer és von Stephanitz urak által javasolt és az 1901. július 28-i VI. Közgyűlés, az 1905. szeptember 17-én Kölnben tartott XXIII. Közgyűlés, az 1930. szeptember 05.-i Wiesbadenben tartott Vezetőségi és Tanácsadó Testületi ülés és az 1961. március 25-i Tenyésztési Tanács és Vezetőségi ülés, valamint a Német Juhászkutya Egyesületek Világszövetsége (WUSV) által átdolgozott és az 1976. augusztus 30-i konferenciája keretében meghatározott véglegesített változat a Vezetőség és a Tanácsadó Testület által jóváhagyott érvénybelépése 1991. március 23-24. A Német Juhászkutya Egyesület (SV) 1899. évi alapításától számítva a fajta tenyésztése tervszerűen történik. A kiindulási alapnak tekinthető közép- és délnémet juhászkutyákból magas képesség- és teljesítményszintű szolgálati kutya kialakítása volt a végcél. E tenyészcél elérése érdekében került megállapításra a fajta “standard”-ja (szabványa), amely csakúgy a felépítésbeli, mint a karakter tulajdonságok iránti elvárásokat tartalmazza.

Általános megjelenés:

A német juhászkutya középnagy, kissé nyújtott testalkatú, erős és jól izmolt, csontozata száraz, felépítése feszes.

Magasságát a marnál mérik.

Marmagasság:

Kanok: Marmagasság: 60 cm-tól 65 cm-ig ideális: 62,5 cm

Szukák: Marmagasság: 55 cm-tól 60 cm-ig ideális: 57,5 cm

A testhossz 10-17%-kal meghaladja a marmagasságot. A marmagasság-testhossz arány úgy felelnek meg egymásnak, hogy térölelő, kitartó ügetést tegyen lehetővé.

A német juhászkutya a szemlélőben az ún. „ősi erő” látszatát kelti. Minden adottságból a megfelelő mennyiség legyen benne, sem túl sok, sem túl kevés.

Mozgás

A német juhászkutya ügető típusú. A végtagok hossza és egymással bezárt szöge olyan legyen, hogy mozgás közben a hátvonal ne változzon mialatt a hátulsó végtag a testet előretolja. Az elülső végtag szintén kellően térölelően tudjon mozogni. A hátulsó végtag túlszögelltsége csökkenti a feszességet és a kitartást, ezáltal a használati értéket. A korrekt testfelépítés és szögellések eredményezik a térnyerő, laposan a talaj fölött végzett mozgást. Ez a német juhászkutya fáradhatatlanság benyomását kelti. Az előrenyújtott fej és a kissé felemelt farok is szerepet játszik az egyenletes és nyugodt ügetésben, a fül hegyétől, a tarkón keresztül a farokvégig tartó, lágy-lendületes és meg nem törő felsővonal kialakításában.

Vézen (wesen, természet, karakter)

A német juhászkutya kiegyensúlyozott, erős idegrendszerű, magabiztos, abszolút elfogulatlan és jóindulatú. Figyelmes, éber és vezethető. Bátorság, kifejezett küzdőösztön és keménység jellemzi, ezáltal alkalmas kísérő-, őrző-, védő-, szolgálati- és terelőkutyának és nem utolsósorban családi kutyaként is megállja a helyét.

Fej
Az ék alakú fej hossza nagyjából a marmagasság kb. 40%-a. Nem lehet durva, vagy épp túl finom. Összességében száraz, a fülek között mérsékelten széles. A homlok elölről és oldalról nézve csak enyhén domború. A középbarázda nincs, vagy csak alig látható. Az agykoponya és az arckoponya hosszának aránya közel 50-50%. Az agykoponya szélessége nagyjából megegyezik hosszával. Felülről nézve a fülektől az orr felé fokozatosan keskenyedik. Az állcsont és az állkapocs erőteljes. Az orrhát egyenes, párhuzamos a homlok vonalával. Törés, vagy domborulat az orrháton nem kívánatos. Az ajkak feszesek, jól záródnak és sötét színűek.

Az orr

Az orrnak feketének kell lennie.

A fogazat


Egészséges és hiánytalan (42 fogból áll a fogképlet). A német juhászkutya fogazata ollós harapású, vagyis a metszőfogak ollósan záródnak, oly módon, hogy az alsó metszőfogak külső-felső harmada zárul a felső belső-alsó harmadához. Hiba a hátraharapás (az alsó metszőfogsor nem érinti a felső metszőfogsor belső oldalát), az előreharapás („csukafogazat”, vagyis az alsó metszőfogak a felsők előtt helyeződnek el), illetve a fogak közötti hézagok, valamint a ráharapás („harapófogószerű harapás”, a metszőfogívek találkoznak) is. Az állcsont és az állkapocs legyenek jól fejlettek, hogy a fogak mélyen beágyazódhassanak.

A szem

Középnagy, mandulaformájú, kissé ferde metszésű, nem kidülledő. A szem színe harmonizáljon a szőrzet színével, de kívánatos a sötét szín.
A világos, szúrós szem nem kívánatos.

A fül

A német juhászkutyának középnagy, alapjában széles, magasan tűzött, felálló, előre forduló, a hegyén csúcsban végződő füle van. A két fül tengelye párhuzamos, nem lehet elálló vagy épp befelé bukó. Hiba az előrebicsakló, a laza, billegő és a lógó fül. Mozgás közben, illetve nyugalmi állapotban leengedett fül nem hiba.

Nyak

Erős, jól izmolt, lebernyeg nélküli. A vízszinteshez viszonyítva a testtel 45° -ban illeszkedik. Ha a kutya izgatott, erősen felemelheti, mozgásban közben viszont lejjebb ereszti.

Törzs

A törzshossz-marmagasság arány 110-117%. A kvadratikus, magasra állított kutya nem kívánatos.

A felsővonal a nyak illeszkedési pontjától indul, a magas maron és az egyenes háton keresztül az enyhén csapott (kb 23%) farig törés nélkül fut le. A hát kellően hosszú, feszes, erős és jól izmolt. Az ágyék széles, rövid, erős és jól izmolt. A far hosszú és enyhén csapott. Alapját a medence- és keresztcsont képezi. A túl rövid, csapott vagy épp egyenes far nem kívánatos.

A mellkas legyen kellően széles, az alsó része hosszú és kifejezett. A mellkas mélysége a marmagasság 45-48%-a. A bordák kellően dongásak legyenek. A hordó forma éppúgy hiba, mint a lapos.

A has mérsékelten felhúzott.

A farok

Dúsan szőrözött, legalább a csánkig ér, de a hossza ne haladja meg a hátulsó lábközép felét. A farok alsó éle dúsabban szőrözött. Nyugalomban a kutya enyhe ívben hordja. Izgalomban és mozgás közben feljebb emeli de maximum vízszintesig. Mesterséges (művi) farok-korrekció tilos. Az oldalra csavarodó farok hiba.

Végtagok

Az elülső végtagok
Minden oldalról egyenesek, szemből nézve párhuzamosak legyenek. A lapocka és a felkar egyforma hosszú és erős izomzattal kapcsolódjon a törzshöz. A lapocka és a felkar egymással ideális esetben 90°-ot, a gyakorlatban 110°-ig tartó szöget zár be. A könyök sem állásban, sem mozgásban nem fordulhat ki, vagy be. Az alkar, amely minden oldalról egyenesnek látszik, száraz és erősen izmolt. Az elülső lábközép hossza az alkar hosszúságának kb. 1/3-a és azzal 20-22°-os szöget zár be. Az ennél dőltebb (több, mint 22°), vagy meredekebb (kevesebb, mint 20°) lábközép, csökkenti a használhatóságot, különösen a kitartást.

A hátulsó végtagok
A hátulsó végtag kissé hátraállított. Hátulról nézve a végtagok párhuzamosak. A comb és a lábszár közel egyforma hosszú és egymással kb. 120°-os szöget zár be. A comb erős és jól izmolt. A csánkízület erős és feszes, alatta a hátulsó lábközép függőleges.

Mancsok
Kerekdedek, jól zártak, domborúak. Nem lehetnek sem túl nyújtottak („nyúlmancs”), sem túl rövidek („macskamancs”). A talppárna kemény, de nem merev. A karmok erősek, sötét színűek.

Bőr

Lazán kötődik a testhez, de sehol nem redőzött. Erős, ellenálló, jól védi a kutyát a környezet viszontagságaitól.

Szőrzet

A szőrzet minősége

A sima félhosszú szőrzet:
A német juhászkutya szabályos szőrzete a kemény fedőszőrzet lágyabb aljszőrzettel. A fedőszőr egyenes, durva és a testhez szorosan simulnak. A fejen, beleértve a fülek közötti részt, a végtagok elülső oldala, a mancsok és lábujjak szőrzete rövidebb. A nyakon kissé hosszabb és dúsabb. A lábakon egészen a lábközépig szintén hosszabb. A combokon pedig a szőrzet még hosszabb, ún. nadrágot formál. Csak ez a szőrtípus elfogadott a standard szerint.

A sima, hosszú szőrzet:

Hosszában és a szőrszálak lefutásában tér el az előzőtől. Hosszabb. És sokszor nem egyenes lefutású a szőrszál, és a szőrzet nem simul a testhez. Leginkább a fülek belsejében, a fül mögött, a mellső lábak hátulsó részén a combokon és a farkon hosszabb, dúsabb a szőrzet. Nem kívánatos szőrtípus.

Hosszú szőrzet:

A szőrzet jóval hosszabb mint az előzőekben leírt szőrtípusoknál. Az aljszőrzet hiányzik, a szőrzet laza szerkezetű, sokszor a hát középvonalában választékot képez. Mivel ez a szőrzet kevésbé ellenálló az időjárással szemben, így nem kívánatos, az ilyen szőrzetű egyedek nem tenyészthetőek.

Színezet


Fekete, vörösesbarnától a barnán és a sárgán keresztül a világosszürkéig terjedő jegyekkel. Egyszínű fekete, ordas sötét foltokkal, fekete nyereggel és maszkkal. Kis fehér mellfolt, vagy kivilágosodott szőrzet a végtagok belső oldalán nem kívánatos, de megengedett. Minden színváltozatnál az orrtükör fekete legyen. A kevés, vagy hiányzó maszk, világos, vagy sárgás szem, világostól a fehérig terjedő jegyek a mellkason és a végtagok belső oldalán, vörös farokvég és világos karmok, az elmosódó színek, mind pigment hibának minősülnek és így is kell őket értékelni. Az aljszőrzet enyhén szürkés árnyalatú.

A fehér szín nem engedélyezett.

Herék

A kanoknak két, szemmel láthatóan jól fejlett, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.

Hibák

Az eddig leírtakhoz képest minden eltérés hibának minősül. Ezen hibák nagyságát az eltérés mértéke alapján kell értékelni.

Súlyos hibák

Azok az eddig leírtaktól való eltérések, melyek a kutya használhatóságát csökkentik.

Fülhibák: oldalt, vagy alacsonyan tűzött fülek, előrebicsakló, befelé dőlő és laza fül.

Jelentős pigmenthiány, színfakulás („Blauling”, “Brauning”)

Az általános feszesség nagymérvű hiánya.

Foghibák

Eltérés a szabályos ollós harapástól, foghiba és a nem kizárást maga után vonó foghiány (pl. P1 hiány, dupla P1).

Kizárást maguk után vonó hibák

vézen gyenge, harapós és ideggyenge kutyák,

bizonyítottan súlyos csípőízületi diszplázia,

féloldali és kétoldali rejtettheréjűség, az eltérő méretű, illetve kis, fejletlen here,

művileg korrigált fül és farok,

torzulások,

foghibák, foghiányok:

1 db P3 és egy további fog, vagy

1 db szemfog, vagy

1 db P4, vagy

1 db M1, illetve M2, vagy

összesen három, vagy több hiányzó fog.

állkapocs fejlettségi hiba:

2 mm-nél nagyobb hátraharapás,

előreharapás,

az összes metszőfog ráharapása (“harapófogó” harapás),

a megadott min-max. marmagassági mérettől 1 cm-nél nagyobb eltérés

albinizmus,

fehér szőrzet, még ha a szem és a karmok feketék is,

sima-hosszú szőrzet (langstockhaar: hosszú, nem lesimuló szőrzet aljszőrzettel, zászlók a fülön és a végtagokon, dús nadrág és a farokszőrzet alul zászlós),

hosszú szőrzet (langhaar: hosszú, puha fedőszőr, az aljszőrzet hiányzik, általában a hát középvonalán szőrzetválasztékot képez, zászlók a fülön, a végtagokon és zászlós farok).


Comments are closed.